Cypernkrisen 1974

Bakgrund

Turkiska invasionen av Cypern var en turkisk militär invasion som inleddes den 20 juli 1974 som ett svar på den grekiska militärjuntans uppbackade statskupp på Cypern. Kuppen, iscensatt av Cypriot National Guard i samarbete med EOKA B, avsatte cypriotiska presidenten ärkebiskop Makarios III och Nikos Sampson installerades i hans ställe. Mer än en fjärdedel av befolkningen på Cypern uteslöts från den ockuperade norra delen av ön där grekcyprioter utgjorde 80% av befolkningen. Det fanns också ett flöde av cirka 50 000 turkcyprioter som flydde från söder till norr efter konflikten. Den turkiska invasionen av Cypern slutade i en delning av Cypern längst den FN-övervakade gröna linjen som fortfarande idag delar Cypern. År 1983 förklarade Turkiska Federala Staten av Cypern (TNRC) sig självständigt, även om Turkiet är den enda staten som erkänner den. Grek- och turkcyprioter får för närvarande resa fritt över ön efter restriktionslättnader.

1978

Jag kom till Cypern i mars 1978, för att ta över 2.a pluton 1.komp, som då var förlaggda i Nikosia området. Den ordinarie plutonchefen hade åkt hem, riktigt varför fick jag alldrig klart för mig. Plutonen var en skyttepluton och själv är jag StabSb utbildad, så det var en ny upplevelse. Jag visste från Mellan-Östern att allt roligt hände vid "fronten", så det var dit jag ville.

Plutonen var mycket bra, med trevliga soldater och bra gruppchefer, så arbetet gick galant. Den pluton som jag var uttagen som chef till kom ner och avlöste i maj 1978 och kvar från den "gammla" plutonen blev ett par man.

Bataljonens uppgift var att bevaka och rapportera händelser i FN-zonen från Nikosia till staket mot den engelska basen i Dekelia. Den svenska bataljonen bestog av 2 skyttekompaniner och ett stab & trosskompani. 1:a kompaniet var förlaggda mellan Nikosia och Louroujina, samt en vaktpluton i Larnaca. 2:a kompaniet mellan Louroujina och Dekelia. Stab&Tross i Larnaca.

Min pluton roterade mellan Nikosia, Louroujina och Larnaca.

Amatörradio

Snabbt insåg jag att det var läge för amatörradio, för det fanns gott om arbetstid som det inte fanns något arbete att fylla med. Det var inte fritid, utan tjänstetid utan arbete, man skulle vara på plats ungefär som en brandsoldat.

Jag köpte en IC701 och en GP från SRS och fick den ner till Cypern i april 1978. Jag var då förlaggd i Nikocia på en kulle i ett stabstält 22.

Nu skulle jag bara skaffa mig en licens och med Israel i minnet åkte jag till kommunikationsdepartementet i Nicosia för att skaffa den. Blev hänvisad till en man i en barack som stog i träddunge och han skulle ha hand om "hamradio" och det hade han också. Där fick jag fylla i att jag uppfyllde RSGB´s villkor för amatörradio och sedan skulle det vara klart, bara ministern skrev på och det skulle han göra på torsdag. Åkte dit på torsdag bra för att få reda på att ministern skulle rista på namnet på tisdag. Det höll på så ett tag tills jag fick hjälp av 5B4EI, som fixade det hela på 30 min och licensen skulle vara "lifetime".

Hem till tältet och korkade upp IC701 och körde i 2 dagar som 5B4GS tills CYTA (cypriotiska televerket) ringde och var putt över att jag använde mitt riktiga QTH, som QTH. Verkar i och för sig logiskt att göra det, men enligt dom så kunde det misstolkas som att jag var på den Turkiska sidan. I stället skulle jag använda Larnaca som QTH fast jag var i norra Nicosia. Det gick i och för sig bra att använda 5B4GS från Louroujina som låg på Turkiska sidan bara man sa att man var i Larnaca. För mig hade ingen betydelse, så det fick bli som dom ville.

Marken på Cypern är stenhård på sommaren, så för att ha något att fästa antennen i, så borrade vi med bergborrmaskin ett hål i marken, som vi sedan slog ner ett järnrör i. På järnröret så fäste jag GP-en. Vi var inte anslutna till 220V, utan hade ett eget elverk, som försåg oss med 220V. Elverket stängdes av kl 22:00 om jag inte körde amatörradio.

Det blev ett par tusen QSO. Jag var inte riktigt beredd på den inbyggda kraften i 5B4. Man behövde bara rop 5B4GS QRZ, så hade man jobb resten av dagen. Min tältkamrat och ställföreträdare kan fortfarande radiorutinerna utantill efter att ha lyssnat i 6 månader på mig.

 

S61
På bilden vår plutoncamp på en kulle utanför Nicosia. Här bodde jag och 2 grupper ur min pluton i 4 månader. De andra två grupperna var förlagda på vart sitt OP.
Den ”skarpögde” kan se en 12AVQ rakt framför "valpen". Jag bodde i stabstältet till vänster och bakom valpen skymtar matsalstältet.
Plutonen hade gott om privatägda civila motorcyklar och dom var UN-registrerade, så man kunde åka vart man ville med dom, även på Turksidan.

helikopter
Helikopterträning tillsammans med Engelsmännen. Repet låg väl upplindat på marken tills jag skulle klättra ned. Det kändes ganska högt, minns jag. Undrar om vi skulle ha fått göra denna övning i Sverige, med tanke på alla skyddsregler?
Just denna dag var det 52C i skuggan, kändes ganska skönt med vinden från rotorbladen.
Nicosia lär vara världens varmaste huvudstad.

nissi_beach
Det enda Hotell som fans i Nissi Beach var Nissi Beach Hotell. Det har hänt lite sedan dess. I Fig Tree Bay fanns bara en lite hydda med iskylbox, men det gick att hyra båt med vattenskidor.

Troodos
De flesta ser nog Cypern som en stor badstrand, men det finns inte så många riktiga badstränder på ön. Det jag lärde mig var att det fans ett mycket naturskönt område uppe i Troodosbergen, med en skidbacke och man kan åka slalom i på vintern.
I Troodos ligger temperaturen runt 15C - 20C på sommaren, så en het dag kan det vara skönt att svalka sig i bergen.
Åker ni någon gång till Cypern, ta er tid att åka upp till Troodosbergen.

Lorojina
Loroujina på den Turkiska sidan. Bilden är från våran plutoncamp, som tidigare hade varit kompanicamp. Uppe på berget sitter Turkarna och tittar ner på oss. Vi hade en 24 timmars OP, en bit under Turkarnas postering.

 

Här fick jag lära mig hur mycket vatten man får om man får en tum. Den Turkiske kommendanten i byn ringde och ville träffa mig, så jag åkte upp till honom. Drack turkiskt kaffe. Han ur en liten kopp och jag ur en tekopp. De hade fantastiskt gott kaffe.

Jo, han ville jag skulle kolla varför dom bara fick en tum vatten. Jag undrade då hur mycket vatten han menade och han svarade "Bara en tum. Vi skall ha mer".

Förbryllad åkte jag till Grekernas Polisstation i grannbyn där vattnet kom ifrån och bad att få kolla hur mycket vatten turkarna fick. No problem, sa Polischefen. Vi åkte i väg till en fördelningsbrunn, där vattnet fördelades till 4 byar. Han och klev ner i brunnen och drog fram en tumstock, som han stack ner den i pipelinen, som gick till min by och sa "As you can see only one inch!".

Det var inte mycket vatten till 600 invånare, så jag förstog att dom klagade.