Cobweb antennen

Jag bor i ett villaområde och har en hörntomt. Jag har bara ett håll som jag kan hänga antenner och där hänger en longwire. Taket på mitt hus är bratt och har tegelpannor. Det är inte kul i min ålder att vistas på. Jag letade därför efter någon hygglig antenn att pilla upp på något enklare sätt utan att använda taket. Jag fastnade för Cobweb-antennen och antennrören står nu lutade mot garaget och "Cobweben" är 10m upp i luften.

Den stora fördelen med en Cobweb (spindelväv) antenn är att den är lätt att bygga och täcker minst 5 band 14 - 28 Mhz. Min antenn är byggd av fiskefiberglasspön och det skulle gå att klämma in 30m på den.
Det behövs ingen rotor då antennen är rundstrålande och eftersom den är lätt, behövs inte någon kraftig mast. Jag har använt rören från en höganten-1.

cobweb 10Det finns två varianter. Den ursprungliga två trådslösningen (hötalarkabel) och den behöver inte någon balun. Jag byggde den andra varianten (G3TXQ) med enkeltråd (1000DL), men den behöver en 1:4 balun, då dipolerna blir 12,5 ohm. Fiskespöna har tre sektioner och jag har använt två. Drar jag ut den tredje sektionen kan man klämma in 30m med marginal.

sno ant 10

Slutsats

Antennen är smalbandig.
Om jag jämför min longwire med Cobweben, så är Cobweben bättre på dom högre frekvenserna, men någon mirakelantenn är den inte.
Den passar bra om man har trångt om utrymme och är utan rotor.
Den överlevde vintern och nedisning.

Kostnad

5 st fiskespön 200kr (med rev och krok)
Baluner 180kr
Coax 100kr
Antenfäste från nedrasad tv-antenn 0 kr
Rörfästen Biltema 8 x 36 kr
Aluplåter från gragaget 0 kr
Högantenn-1 100kr

Kolla G3TXQ hemsidahttp://www.karinya.net/g3txq/cobweb/