Libanon

Beirut 1975

FN-bataljonen hade en resebyrå, som anordnade resor i närområdet, men också längre resor som till Kenya.

Jag var med på en resa till Beirut, där vi också gjorde en avstickare till Damaskus.

Det var innan Beirut blev sönderskjutet och man kunde resa runt vart som helst. Gänget som kom efter oss fick man flyga ut för det blev bråk. Vi kunde där i mot utan problem åka buss både in i Libanon och tillbaka. När vi frågade om läget i Libanon eller vad det var vi såg, så skakade man på huvudet och satt upp fingret framför munnen. Det var förbjudet att ha vapen inne i Beirut, men vi såg vid ett par tillfällen hur bilar stannade och beväpnade män snabbt försvann i något hus. "Kaktusgubbar" kallade en Libanes dom för.

Det är nog inte så många som har en stämpel i passet från dessa gränsövergångar, från den tiden. Jag höll inte på komma in i England ett par år senare på grund av den Libanesiska stämpeln i passet.

På Libanesiska sidan så var det en stor buffertzon, som såg öde ut när vi åkte igenom men öde var den inte. Det fanns gott om "elakheter" där. Libaneserna var välklädda och hade "feta" bilar. Vi som gick omkring i t-shirt och jeans, blev tagna för amerikaner. Har väl aldrig sett så många HD-motorcyklar som i Beirut.  Alla MC-poliser hade en.

beirut-6

Vid gränsen på den Israelsika sidan fanns ett en anläggning med bland annat restaurang och utkikstorn. Vi stannade till och åt lunch där.

beirut
Kusten in mot Israel. Haifa ligger i horisonten.
beirut-7
Torget mitt inne i Beirut.

Alla stora företag har/hade sitt mellan-östern kontor i Beirut. Butikerna hade de dyraste kläderna och folket var välklädda. De var bara vi och amerikanerna som gick om kring i jeans.

Vi var på kasinot i Beirut och just där så bröt min magsjuka ut, som visade sig vara dysenteri. I alla fall så fanns det en dam inne på muggen, som tog betalt och borstade bort håret från "kostymen". Hon ville ha betalt och från början fick hon "små" pengar, men showen var bra och jag hade inte tid att vänta på växel, så det blev större och större pengar. Damen gillade mig skarp!

beirut-8
Gränd i Beirut.

Vi gick på bio för att se Ricky Brush´s spagettivästern. Nu är det så att i Beirut så talar man franska och filmen var dubbad till franska. Ni kan ju tänka er Ricky Bruch dubbad till franska. De hade i alla fall förståelse för språkproblemet. Jag har för mig att vi fick tillbaka pengarna.

baalbek-20
I Beirut finns ett gigantiskt palistinskt flyktingläger. Bilden är tagen genom ett buss eller taxifönster.
 Bekaa Dalen i Libanon
Bekaa Dalen i Libanon
baalbek-22

De två bilder ovan är jag inte riktigt säker på när dom togs. Endera under resan till Baalbek eller resan till Damaskus. De är i alla fall fotograferade i Bekaa Dalen.

De sista dagarna i Beirut tillbringade jag på hotellrummet, på grund av min magsjuka. Jag gruvade för att åka tillbaka, men det gick utan problem. Klämde i mig en hamburgare i Tel Aviv och det var det första jag ätit på tre dagar

Väl tillbaka i öknen, så hamnade jag på sjukan. Jag gick ner 11 kg innan jag blev bättre. Det var inte tråkigt att ligga på sjukan, för i sängen bredvid låg en MP, som var fantastisk på berätta kriminalhistorier från sitt arbete som polis hemma i Sverige. Det tog flera år innan jag blev helt återställd. Alla hade ätit samma mat, men det var bara jag som blev sjuk.

Baalbek

 Den antika stadenBaalbekär en plats i östra Libanon cirka 85 km öster om huvudstaden (provins) Beqaa i Bekaadalen på knappt 1 200 m ö.h. Platsen upptogs på Unescos världsarvslista 1984

Historia

Under antiken kallades staden Heliopolis "solstaden", ej att förväxla med det egyptiska Heliopolis. Heliopolis, dåtidens Baalbek, gjordes till koloni redan av kejsar Augustus,Julius Caesars adoptivson och Roms förste kejsare.
Under i vart fall har den största befolkningsgruppen varit "mitwali", en udda islamisk riktning.

Byggnader

Baalbek är känt för sina enorma romerska tempel ruiner där områdets minsta bygge är större än hela Akropolis i Aten. Bland de framstående byggnader som ännu finns bevarade kan nämnas

  • Propyléerna, den mäktiga stadsporten
  • Bacchustemplet
  • Jupitertemplet, detta bygge innehåller några av världens största bearbetade stenar, varav den största är cirka 21 m lång, 4 m hög och 5 m bred med en uppskattad vikt på cirka 1.500 ton.
  • Venustemplet

Källa Wikipedia

baalbek-10
 
baalbek-12
 
baalbek-11
 
baalbek-16
 
 
baalbek-13
 
baalbek-14
 
baalbek-15

Imponerande byggnadsverk. Det är svårt att förstå hur man klarade av att bygga dess fantastiska byggnader på den tiden.
I dag undrar jag hur länge det skulle ta att göra om bedriften. Undrar hur många som skades och dog under byggnadstiden, men det var nog inget som bekymrade byggherren.

(fortsättning följer)